dijous, 5 de març del 2009


El dia 2 de març els alumnes de 2n d’eso vam anar a fer una ruta històrica per Gandesa.

Primer vam anar a la portada de l’església parroquial de Gandesa. És un edifici romànic de transició al gòtic amb una excepcional portalada de l’escola de Lleida. L’ampliació del S.XVII va canviar la seva orientació i el va fer més alt, també se li va afegir un campanar de 40m d’altura. d’alçada. Desprès vam passar per Cal Pardo, que és una antiga casa pairal restaurada on podem observar els estris que utilitzaven els nostres avantpassats. Desprès vam anar a visitar el palau del castellà o la presó de Gandesa. Que és un edifici d’origen templer. L’edifici estava completament aïllat de la resta per un fossat defensiu, avui perdut, evidències del qual són les corrioles de fusta que és conserven damunt la porta.
Ha anat tenint diverses funcions i modificacions, destaca la construcció de la porta del delme l’any 1609. La porta es feia servir per cobrar el delme a la població.El nom de presó és motivat perquè el 18 d’abril de 1834 Gandesa va ser nomenada cap de Partit Judicial i com que no tenia cel·les, es van habilitar les dependències cancel·laries ja existents al Palau del Castellà. L’edifici encara conserva la gran sala de d’inferior així com part de les cel·les, d’origen medieval. Desprès vam anar a veure per fora a la ca l’Inquisidor, on va ser un dels edificis Gòtics mes importants de la comarca. Desprès vam anar a la Casa dels Barons de Purroy, que es un típic palau barroc del S.XVIII, on la façana es un esplèndid exemple de l’arquitectura de tradició renaixentista.

Nosaltres creiem que van ser unes visites molt boniques. Perquè Gandesa té molts llocs d’interès que són difícils de distingir si són cases molt vells o museu de la guerra civil. Vam visitar llocs on ni jo sabia que eren lloc d’interès. Em va semblar una visita molt bona.


JOHN GODDARD
JOAN CORTIELLA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada